Kaj delavec običajno dela:
- pripravlja hladne in tople jedi ter sladice po naročilu ali meniju
- pri pripravi jedi upošteva recepte in količinske normative za porabo živil in obroke gotovih jedi, hrano pripravlja v skladu z načeli ohranjanja bioloških vrednosti živil, trudi se za okus, nasitnost in prijeten videz jedi
- pri delu skrbno pazi na higieno in čistočo v kuhinji
- naroča in prevzema živila, odgovoren je za čiščenje, toplotno obdelavo, razdeljevanje na posamezne obroke, garniranje in dekoriranje jedi

Delovni pripomočki:
Uporablja kuhalno, namizno servirno in transportno posodo, pribor in kuhinjsko orodje: univerzalni stroj s priključki, lupilnik za gomoljasto zelenjavo, čebulo; stroj za pranje zelenjave, stroje za mletje mesa, stroje za stepanje in ožemanje, stroje za obdelavo in oblikovanje testa; termične naprave, štedilnik, kotle za kuhanje, prekucne ponve, pečice, cvrtnik, žar in raženj, parne konvekcijske peči in kuhalne avtomate, grelne pulte, pomivalne naprave.


Kuhar je pri svojem delu izpostavljen številnim nevarnostim, predvsem vrezom, vbodom, opeklinam, odrgninam, padcem in prehladom. Kuhar mora uporabljati zaščitna sredstva in delovno obleko.

